Sportmassage

Wat is sportmassage?

Iedereen die regelmatig sport, zowel de recreatieve sporter als degene die sport op een hoger niveau, kan veel baat vinden bij sportmassage. Dit kan ter voorkoming van blessures of voor de verhoging van de flexibiliteit. Net als andere massages werkt deze ook zeer ontspannend.

De technieken van sportmassage, strijkingen, kneed- en druktechnieken, die ontleend zijn van de Zweedse massage en pressuur op drukpunten, werken diep op het spierbindweefsel in. Verder concentreert de sportmassage zich op de spiergroepen die bij een bepaalde sport gebruikt worden. Zo zal men bij een zwemmer zich meer op het bovenlichaam concentreren.

De oorzaken van spierpijn kunnen gaan van opeenhoping van afvalstoffen als melkzuur tot minuscule scheurtjes, littekens en knopen in spieren van omringend weefsel. Te stijve of te strakke spieren geven een verhoogd risico op blessures bij het sporten. Bij regelmatige toepassing van sportmassage zal u niet alleen uw spieren soepel houden maar ook de doorbloeding stimuleren, de lymfedrainage verbeteren en de afvoer van melkzuur versnellen. Als u last heeft van plotselinge of chronische spierpijn dient u eerst uw huisarts te raadplegen. Geblesseerde spieren mogen alleen behandeld worden door een fysiotherapeut of een deskundig masseur.

Massage en training

Een regelmatige massage is een goede aanvulling op lichaamsbeweging. Het houdt mensen met diverse activiteiten zoals hardlopen, voetballen of balletdansen fysiek en mentaal gezond. Hun prestaties worden beter doordat hun spieren flexibeler worden en ze ondervinden minder nadelige gevolgen van de trainingen zoals stijfheid en spierpijn. Sportmassage vermindert angst en houdt de sporter alert en tegelijk rustig. Mensen die regelmatig een sportmassage ondergaan zullen merken dat hun kracht, snelheid en flexibiliteit toenemen en dat ze sneller herstellen.

Onderzoek naar sportmassage

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat massage na een zware training het herstel bevordert en de nadelige gevolgen vermindert. Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat massage spierpijn helpt te voorkomen. Vergeleken met mensen die enkel gerust hebben na een oefening, herstelden degenen die gemasseerd werden sneller en presteerden ze beter tijdens de daaropvolgende oefeningen.
Massage kan ook de toename van spierkracht bevorderen, het uithoudings-vermogen van de spieren vergroten en is beter voor het herstel dan alleen maar rust.

Prestaties verbeteren

Sportmassage kan zowel voor als na het sporten worden toegepast. Een combinatie van sportmassage en strekoefeningen bereiden het lichaam voor op het sporten en verminderen de spierspanning na afloop.
Spieren die gespannen zijn kunnen niet maximaal presteren. Een massage vooraf bereidt de sporter voor door de spieren in afwachting van de inspanning te ontspannen

Stijfheid en blessures voorkomen

Na een zware inspanning zorgt een massage ervoor dat opgehoopte afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Massage bevordert de lymfestroom en de bloedstroom naar de haarvaten diep in de spieren. Een goede doorbloeding houdt de spieren gezond. Een verbetering van de lymfestroom zorgt voor een snellere verwijdering van de afvalstoffen waardoor stijfheid wordt voorkomen.

Sportmassage kan ook vorming van littekenweefsel voorkomen na een verwonding. Tijdens een diepe sportmassage kan de therapeut het littekenweefsel uitrekken.