Lymf- en littekentaping

Lymf-Taping

Lymfe is een helder vocht dat circuleert in en rondom de weefsels van het lichaam. Via lymfevaten en lymfeknopen worden afvalstoffen uit de weefsels weggevoerd. Lymfoedeem (vocht in ledematen) ontstaat wanneer de transportcapaciteit voor de afvoer van de lymfe niet toereikend is; dus als er sprake is van mechanische insufficiëntie. Dit kan komen door een trauma maar ook door een operatie of bestraling.

Medical Taping is uitermate geschikt om lymfedrainage te stimuleren. De tape wordt aangebracht op het afvoergebied van desbetreffend oedemateuse ledemaat. Deze speciale tape heeft dezelfde elasticiteit als de huid.

Door de elastische tape (heeft dezelfde elasticiteit als de huid) op een bepaalde manier aan te leggen en tijdens dit aanleggen het lichaam zodanig te positioneren zodat de tape op rek is, wordt de lymfatische afvoer 24 uur per dag gestimuleerd. De tape wordt aangelegd volgens de anatomie van de lymfebanen. De tape tilt de huid een beetje op waardoor het lumen van de lymfangionen wordt geopend. Er ontstaat een vermindering van druk op de bloedvaten. Bovendien wordt de tape een geleider voor bindweefselvocht.

Litteken-Taping

Hypertrofie (verdikking), roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem (vochtophoping) zijn klachten die zich voor kunnen doen wanneer littekens niet goed genezen.

Zes weken na het sluiten van de wond kan worden gestart met het tapen van het litteken. Het litteken is dan voldoende genezen en heeft een stevige verbinding kunnen maken tussen de wondranden. Littekens worden getaped om ze te versoepelen. Littekens kunnen verhard zijn of vast zitten aan onderliggende huidlagen, spieren, pezen of botten. Door de tape wordt het litteken gemasseerd en daardoor soepeler en minder verkleefd.